Claude Galle

Claude Galle (1759-1815) wordt beschouwd als een van de beste bronziers van de late Lodewijk XVI- en Empire-periode. Hij werd geboren in Villepreux bij Versailles. Galle ging in de leer bij Pierre Foyin in Parijs, met wiens dochter hij in 1784 trouwde. Hij werd meester bronsgieter in 1786. Na de dood van zijn schoonvader in 1788 nam Galle diens werkplaats over. Al snel maakte hij er een van de beste bronsateliers van Parijs van en uiteindelijk had hij ongeveer vierhonderd ambachtslieden in dienst. Hij verhuisde naar Quai de la Monnaie (later Quai de l’Unité) en vervolgens in 1805 naar 9 Rue Vivienne.

Galle kreeg veel opdrachten van de Koninklijke familie (Garde-Meuble de la Couronne) van 1786-1788. Hij werkte samen met meesters als Pierre-Philippe Thomire en leverde het merendeel van de bronzen meubels voor het Château de Fontainebleau tijdens het Empire. Ook leverde hij vuurverguld bronswerk aan de paleizen van Saint-Cloud, De Trianons, De Tuilerieën, Compiègne en Rambouillet. Galle’s werk bevindt zich in de collectie van musea als Musée National du Château de Malmaison, Musée Marmottan in Parijs, het ‘museo de Reloges’ in Jerez de la Frontera, The Residenz in München en het Victoria and Albert Museum in Londen. Claude Galle stierf in 1815 waarna zijn zoon Gérard-Jean Galle (1788-1846) het bedrijf voortzette.

Ontdek de Empire pendules , Empire kandelabers en kandelaars en andere decoratieve kunstvoorwerpen van Claude Galle en andere kunstenaars in onze galerie.

×