Pierre-Philippe Thomire

Pierre-Philippe Thomire, geboren in Parijs op 6 december 1751 en overleden in dezelfde stad op 9 juni 1843, was een Franse beeldhouwer en bronzier, die de meest prominente producent werd van sierlijke gepatineerde en met kwik vergulde bronzen voorwerpen en meubelbeslag. Hij staat bekend om zijn productie van bronzen meubels onder het Ancien Régime en bracht dit beroep vervolgens onder het Empire op het hoogste kwaliteitsniveau. Hoewel Thomire vanaf 1765 als beeldhouwer werd opgeleid aan de Académie de Saint-Luc onder leiding van Augustin Pajou en Jean-Antoine Houdon, besloot hij zijn vader te volgen in het beroep van bronsgieter. Hij kreeg zijn opleiding in de werkplaats van Pierre Gouthière, de uitmuntende Parijse ciseleur-doreur die werkte in de Lodewijk XVI-stijl, voordat hij in 1776 zijn eigen winkel oprichtte.

Op 12 november 1804 nam Thomire de zaak van de marchand-mercier Martin-Eloi Lignereux over voor 15.000 francs. Thomire ging toen samenwerken met zijn twee schoonzonen Beauvisage en Carbonelle, en met Duterme. Het prestigieuze adres op 41 rue Taitbout werd hun showroom, terwijl ze het atelier op 7 rue Boucherat in de wijk Marais behielden. Van daaruit verkocht Thomire een groot assortiment decoratieve voorwerpen geïnspireerd op de oudheid, waaronder kandelaars, extravagante middenstukken, klokkenkasten en monumentale urnen en vazen in Griekse en Romeinse stijl. Onder de bedrijfsnaam Thomire, Duterme et Cie werden ze de grootste leveranciers van verguld brons, met wel zevenhonderd werknemers.

Pierre-Philippe Thomire was de grootste ambachtsman van zijn tijd die in verguld brons werkte. Tot zijn klantenkringen behoorden Lodewijk XVI, Napoleon en Lodewijk XVIII en buitenlandse monarchie en aristocratie. Thomire’s roem en bekendheid werden na de Revolutie nog groter toen hij in 1806 als eerste bronsgieter een gouden medaille kreeg op de Exposition des Produits de l’Industrie. In 1809 won hij nog een gouden medaille en werd hij benoemd tot ciseleur de l’Empereur. Behalve door Napoleon zelf werd Thomire gepatroneerd door de familie van de keizer en vele buitenlandse koninklijke hoven. Vanwege het grote aantal stukken dat Thomire aan de paleizen leverde, werd zijn bedrijf twee jaar later fournisseur de leurs majestés (Meubelleverancier aan hunne Majesteiten). Zijn werk vertegenwoordigt enkele van de mooiste voorbeelden van het Empire ontwerp.

Thomire ging in 1823 met pensioen.

Ontdek de Empire pendules , Empire kandelabers en kandelaars en andere decoratieve kunstvoorwerpen van Pierre-Philippe Thomire en andere kunstenaars in onze galerie.

×