Claude Michel (Clodion)

Claude Michel, bekend als Clodion (1738-1814), wiens moeder uit de Adam dynastie van beeldhouwers kwam, bracht het begin van zijn leven en zijn opleiding door in Nancy en vervolgens in Lille. In 1755 ging hij werken in het atelier van zijn oom van moederskant, de beeldhouwer Lambert Sigisbert Adam, in Parijs. Hij bleef er vier jaar en werd na de dood van zijn oom leerling van Jean-Baptiste Pigalle. Later, in 1759, ontving hij de grote prijs voor beeldhouwkunst en vertrok vervolgens naar Rome in 1762, waar hij verbleef tot 1771, in opdracht van hertog Louis Alexandre de La Rochefoucauld of Catharina II die hem naar Rusland wilde lokken.

Clodion verbleef negen jaar in Italië waar hij Romeinse terracotta ontdekte bij opgravingen in Pompeii. Vanaf dat moment inspireerde de oude kunst Clodion, die zich specialiseerde in terracotta, keramische beeldhouwkunst en decoratief bas-reliëf. Hij was een van de meest representatieve Franse beeldhouwers die in de rocaillestijl werkte. Tijdens het bewind van Lodewijk XVI voerde Clodion belangrijke opdrachten uit met verschillende reliëftechnieken en beeldhouwwerken. Hij beoefende het bronsgieten en het bakken van terracotta en blonk uit in het gieten van mythologische en allegorische figuren, zoals groepen verstrengelde dansers, nimfen, saters en bacchanten of danseressen in terracotta. Clodion liet ook voorbeelden van zijn meesterwerk achter in marmerwerk waarin hij ook een erkend expert was.

In 1771 keerde Clodion terug naar Parijs. Hij had veel succes en exposeerde regelmatig in de Salon. In 1773 werd hij geaccepteerd door de Academie en in 1779 kreeg hij zijn eerste opdracht van de koning voor een beeld van Montesquieu dat bestemd was voor de Grande Galerie du Louvre. Hij trouwde in 1781 met Catherine Flore Pajou (1764-1841), dochter van de beeldhouwer Augustin Pajou en Angélique Roumier, en zus van Jacques-Augustin-Catherine Pajou. Vanwege de Revolutie trok hij zich terug in Lotharingen waar hij verschillende vazen en beeldjes modelleerde voor de Faiencerie de Niderviller.

Clodion werkte tussen 1775 en 1782 samen met architect Brongniart aan de stenen decoratie van het Hôtel Bouret de Vézelayet en de gevel van het kapucijnenklooster. Hij decoreerde ook de badkamer van het Hôtel de Besenval. Hij werkte aan openbare monumenten in Parijs, zoals de uitvoering van het marmeren reliëf van de Arc de Triomphe du Carrousel.

Ontdek de sculpturen van Claude Michel (Clodion) en andere kunstenaars in onze galerie.

×