Louis Berthoud

Pierre-Louis Berthoud (1754-1813), beter bekend als Louis, was een zeer belangrijke klokkenmaker en een ingenieuze wetenschapper. Hij staat vermeld in het Tardy boek van horlogemakers. Zijn vader Pierre was klokkenmaker, maar Louis werd opgeleid door zijn zeer gewaardeerde oom Ferdinand Berthoud (1727-1807). Louis nam in 1784 de leiding over van de werkplaats van zijn oom Ferdinand in Parijs. Net als zijn oom was Louis bijzonder geïnteresseerd in precisiehorlogie. Hij specialiseerde zich in het maken van regulateurs, meer dan 150 chronometers en klokken en horloges.

Louis Berthoud werd aangesteld als klokkenmaker bij het Observatoire en het Bureau de Longitude. Hij won een gouden medaille op de Parijse Exposition, l’an X (1800/1). En in 1802 kreeg hij de positie van horlogemaker bij de marine. En daarna, in 1805, Horoloog bij het Observatorium en de Raad van Lengtegraad in Parijs. Louis Berthoud was lid van de Franse Academie van Wetenschappen en hij is de auteur van een boek met “conversaties” over marinetijdmeting: Entretiens sur l’Horlogerie à l’Usage de la Marine (1812). Hij liet ook verschillende delen handgeschreven notities achter die hij niet kon bewerken. Zijn werk in de horlogerie bestaat uit marine- of zakchronometers, astronomische klokken, klokken met seconden, vergelijkingen en bellen en ingewikkelde horloges en klokken voor civiel gebruik.

In november 1784 trouwde Louis Berthoud met Thérèse Bézout, nicht en geadopteerde dochter van de wiskundige Étienne Bézout. Hij had twee zonen die, net als hun vader, een eminente positie innamen in de horlogerie. Sinds 1798 had hij onderdak gekregen van de minister van Marine in het Hôtel d’Egmont (depot voor marineplannen en -kaarten), dat hij tot zijn dood behield. Hij verhuisde zijn werkplaats echter naar Argenteuil om in een rustigere omgeving te zijn. Admiraal Decrès, minister van Marine, bezat het Château du Marais in Argenteuil, waar hij zo vaak verbleef als zijn functie hem toeliet en hij nodigde Louis Berthoud vaak uit om in het Château du Marais te dineren.

Ontdek de Empire pendules van Louis Berthoud en andere kunstenaars in onze galerie.

×