Etienne-Maurice Falconet

Etienne-Maurice Falconet (1716-1791) was een beeldhouwer die de klassieke stijl van de Franse barok aanpaste aan een intiem en decoratief rococo-ideaal. Hij had Madame de Pompadour in zijn klantenkring en is vooral bekend om zijn kleine beeldhouwwerken over mythologische en genre-thema’s en om de ontwerpen die hij maakte voor de porseleinfabriek van Sèvres.

Falconet was een leerling van de beeldhouwer Jean-Baptiste Lemoyne. Hij werd in 1754 opgenomen in de Franse Koninklijke Academie en genoot al snel koninklijke en officiële bescherming. In 1757 benoemde Madame de Pompadour Falconet tot directeur van de beeldhouwstudio’s in de porseleinfabriek van Sèvres. Als directeur maakte hij veel modellen voor de fabriek en produceerde hij kleine beeldhouwwerken van mythologische figuren, zoals Venus en Cupido, en een serie naakte vrouwelijke baadsters. Hij maakte ook enkele monumentale en religieuze werken. In 1766 werd hij door Catharina II naar Rusland geroepen op voorstel van zijn vriend Denis Diderot om een bronzen ruiterstandbeeld van Peter de Grote te maken voor Sint-Petersburg. Het resultaat, opgedragen in 1782, is een van de krachtigste en origineelste ruiterportretten uit die tijd.

Ontdek de Empire pendules , Empire kandelabers en kandelaars en andere decoratieve kunstvoorwerpen van Etienne-Maurice Falconet en andere kunstenaars in onze galerie.

×